Dokaze o pozitivnih učinkih bakrenega vrtnega orodja na zemljo in rastline je odkrivala tudi študentka Filozofske fakultete Univerze v Mariboru – Anja Barber pod budnim očesom mentorice prof. ddr. Ana Vovk Korže v svoji diplomski nalogi z naslovom Vpliv uporabe bakrenega orodja na lastnosti prsti. Analizo je opravljala na dveh različnih poljih, enega je obdelovala z navadnim, železnim orodjem, drugega pa z našim – bakrenim vrtnim orodjem Osti Jarej Bron.

O orodju je povedala: “Ne samo, da je bil pridelek, pri katerem smo uporabili bakreno vrtno orodje, že na pogled lepši, pozitivni učinki so se pokazali tudi pri analizi fizikalnih in kemijskih lastnosti prsti. Ob vsem tem, pa je orodje še neverjetno lepo oblikovano, trpežno in lahko.“.

Anja nam je poslala tudi kopijo svoje diplomske naloge, katero lahko preberete tudi vi na tej povezavi: PDF

Sama pa še dodaja: “O vašem orodju lahko povem samo najboljše. Tudi sama bom v prihodnje na svojem vrtu uporabljala vaše orodje. Motiko, ki sem jo uporabljala skozi raziskavo, sem morala sicer vrniti mentorici, si bom pa v prihodnje sigurno vsaj eno vašo motiko kupila.”

Na sliki lahko tudi primerjate oba pridelka. Levo polje je bilo obdelano z bakrenim orodjem, desno pa z navadnim, železnim orodjem. Razlika je že na prvi pogled več kot očitna – solata, obdelana z bakrenim vrtnim orodjem je večja, bolj košata in lepših barv.

Vpliv uporabe bakrenega orodja. Testni gredici obdelovani z bakrenim in jeklenim orodjem