Nekaj razlogov, zakaj uporabljati bakreno vrtno orodje

Bakreno orodje dviguje odpornost in zvišuje življenjski potencial rastlin, hkrati pa bogati zemljo z redkimi elementi. Preprečuje okužbe rastlin in odvrača polže. Baker alkalizira substrat, ionizira površinsko vodo in omogoča razvoj celične membrane v rastlinah.

Orodje iz brona je dolgoživo in ne rjavi. Se ne iskri in ni statično, ima nizek količnik trenja tako je delo z njim mnogo lažje.

Pozitivne učinke bakrenega vrtnega orodja je raziskovala tudi študentka Filozofske fakultete Univerze v Mariboru – Anja Barber pod vodstvom mentorice prof. ddr. Ane Vovk Korže v svojem diplomskem delu: Vpliv uporabe bakrenega orodja na lastnosti prsti.

Uporaba bakrenega orodja

Bakreno vrtno orodje je namenjeno uporabi na kultivirani rodovitni zemlji, za zelenjavne in cvetlične vrtove, gredice, v vinogradih in parkih. Posamezni modeli tudi za obdelavo kultiviranih njiv. Uporabo bakrenega orodja priporočamo pridelovalcem, ki se ukvarjajo s permakulturo in biodinamiko, saj naše orodje zaradi svojih specifičnih lastnosti omogoča nežno in skrbno nego, hitro celjenje povrhnjice zemlje in se dobro dopolnjuje z ekološkimi in agro-homeopatskimi pripravki. Baker blagodejno vpliva na zadrževanje vode v tleh in prispeva k kakovosti tal in pridelkov.
Bakrenega orodja ne priporočamo za kultiviranje neokrnjenega terena ali za čiščenje koreninskih sistemov drevja in grmovnic. Za težja dela je zaradi močne zasnove primerna predvsem ruska motika Lada.

Vzdrževanje bakrenega orodja

Orodje izdelano iz bakrenih zlitin ne zahteva posebnega vzdrževanja saj ne rjavi in ne propada.
Priporočljivo je izogibanje puščanja orodja na direktnem soncu ali dežju.
Bakreno vrtno orodje je voljno in elastično zato se ob morebitnih deformacijah z lahkoto povrne v prvotno formo. Zaradi tega ni bojazni, da bi se orodje zlomilo.
Ker z mehansko uporabo baker pridobiva žilavost, z redno uporabo orodje postaja vedno trše.
V primeru morebitnih deformacij ob primerni uporabi svetujemo, da orodje povrnete v prvotno stanje s kladivom. Mehanska obdelava material dodatno učvrsti.
Ker je orodje izdelano ročno lahko prihaja do manjših odstopanj v videzu in končni izdelavi.
Pomembno je, da bakreno orodje ne pride v stik s kislinami kot so ocetna, sadna, sečna ipd. saj v kislem okolju lahko na materialu nastane zeleni volk, ki pa je strupen.
V kolikor pride do slabe nasaditve lesenih delov, priporočamo da orodje namočite v čisti vodi za približno 20 min da se les ponovno navzame vlage.

Patina in zeleni volk

Patina

Patina je zatemnjeni sloj, rdečkasto-rjave barve, sestavljen iz karbonatov in sulfatov in je posledica kemijske reakcije bakra, ogljikovega (CO2) in žveplovega dioksida (SO2) kateri po daljšem obdobju zaščiti material pred propadanjem. Patina kemično vsebuje: bazični karbonat (CuCO3.Cu(OH)2), bazični sulfat (CuSO4.Cu(OH)2) in bazični klorid (CuCl2.3Cu(OH)2).
Tovrstna plast ni toksična in ne povzroča negativnih vplivov na okolje. Hitreje nastane v bolj vlažnem okolju predvsem v bližini morske vode. Baker se lahko patinira tudi namensko, najlažje tako, da se vlažno površino večkrat potrese s sodo bikarbono (NaHCO3).

Zeleni volk

Zeleni volk s patino nima veliko skupnega. Nastaja pri kisli kemični reakciji, ko baker prihaja v stik s kislinami kot so: ocetna, sadna, sečna ali žveplena. Slednjo poznamo tudi kot kisli dež in nastaja predvsem v bolj onesnaženih pokrajinah. Iz tega razloga orodja ne izpostavljamo padavinam. Pri reakciji z bakrom tako na njegovi površini nastajajo spojine kot sta: bakrov acetat in bakrov hidroksiacetat. Te spojine so ene najbolj strupenih snovi za zemljo in še vedno primarni sestavni del mnogih fitofarmacevtskih sredstev.
Zaradi možnosti nastanka zelenega volka na prostem ne izpostavljamo bekrenih žic ali trakov, namenjenih zaščiti vrtnin, ravno tako ne uporabljamo vode zbrane iz bakrenih žlebov.

Čiščenje

Bakrenega vrtnega orodja ni potrebno čistiti ali kakor koli odstranjevati zaščitne plasti. V kolikor pa bi želeli povrniti rdeč sijaj, priporočamo uporabo tople ocetne raztopine. Orodje lahko za nekaj ur potopite tudi v kis. Po čiščenju ga je potrebno dobro sprati s čisto vodo in osušiti s krpo. Tako ni nevarnosti za nastanek zelenega volka.