Osti Jarej Bron sva Tina in Tomaž Kvasnik s sodelavci, ki jim vsem lahko rečeva tudi Prijatelji in Učitelji. Hvala vam.

Pot do orodja iz bakrene zlitine naju je – tako kot življenje – vodila po zavitih poteh. Sodelovala sva pri različnih uspešnih (včasih tudi neuspešnih) projektih na potovanjih, v službi in doma. Na tej poti sva se veliko in vedno učila, brala in se pogovarjala z različnimi izjemnimi ljudmi, katerih ni malo. Odkrivala sva skrivnosti iz védenj zeliščarstva, ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, umetnosti oblikovanja ter se učila starih modrosti in veščin. Pri kovanju prvega slovenskega gonga Eona sva se srečala z mojstrom Markom, ki nama je pokazal delovanje in moč geometrije in števil.

Vrtno orodje Osti Jarej Bron

Ideja o slovenski znamki vrtnega orodja iz bakrene zlitine je zorela kar nekaj časa. Z njo sva se srečevala prav povsod, naj si bo to preko pogovorov s starejšimi, ki so pri nas v Baški grapi takšno orodje uporabljali še v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ali po srečanju z mojstri biodinamike v Sloveniji. V Radovljici – kjer živiva – je kovač izdeloval bronaste motike še pred prvo vojno. Nenazadnje je bilo za najino idejo izredno pomembno in prelomno tudi delo avstrijca Viktorja Schaubergerja, ki je bil v sredini prejšnjega stoletja glavni nosilec zavedanja o bakrenem vrtnem orodiju v novo dobo.

Nato sva se končno lotila izdelave prvega modela motike Vesna, ki je bila za naju – kot tudi v stiku z zemljo – prava znanilka pomladi. Kmalu ji je sledila še kopulja Vida. Vendar pa je razvoj pozabljene tehnologije vseeno trajal še nadaljni dve leti, da sta danes obe orodji stabilni in močni za delo na vrtu.

Vrtno orodje Osti Jarej Bron

Ker so bronasta orodja dolgoživa, lahko nudimo 12 let garancije za kovinske dele, kar pa zahteva vrhunske in trajne rešitve ter dovršeno ročno izdelavo. Slednjo tudi zagotavljamo. Družinica orodji se je do danes povečala že na 14 modelov, še vedno pa jih je nekaj, ki čakajo na razvoj ali testiranje.

Ročaji so narejeni na tradicionalni način iz lesa slovenskih gozdov. Že od začetka sodelujeva z mojstrom iz Poljanske doline pri Škofji Loki, ki obvlada trajnostni način sečnje in obdelave lesa.

Združujemo torej znanja iz kmetijstva, tesarstva, orodjarstva, ekologije, biodinamike, geometrije in akustike ter tako ustvarjamo orodja, katera z leti postanejo del vas.

Pogosto naju lahko srečate tudi na različnih dogodkih, predavanjih in sejmih pri nas in v tujini, kjer z veseljem predajava védenje, ki se z uporabo bronastega orodja vrača na našo zemljo. Še rajši pa prisluhneva vašim predlogom in izkušnjam, saj sva spoznala, da brez vas in naše čudovite domovine skupna pot ne bi bila mogoča.

Iz srca hvala vsakemu posebej in vso srečo.

Osti Jarej Slovenija

Tina Kvasnik

Prijatelji! Tako tkemo mavrični most med nebom in zemljo in tu so tudi darovi, ki jih po mostu prinašamo. Zavedamo se svoje naloge, čeprav ne moremo vedeti za dan, ko naj sadovi delovanja zaživé med ljudmi. Skupaj z vsemi bitji hočemo utirati pot (za)upanja. Če bo potrebno, bo naš dar, naša pesem šla skozi metamorfoze in dobivala nove oblike. Kmalu bo pripravljena, da bo na Zemlji gledala jasno modrino tisočletij. – Andrej Detela –

Tomaž Kvasnik

Znanost je že izpolnila materialne koristi te civilizacije do stopnje, ko bi vedno več svojih prizadevanj morali osredotočiti na povzdignjenje osebnega življenja in naravnih navad ljudi na višjo raven, da bi lahko polno uživali koristi našega strojnega napredka. – Nikola Tesla-